Domov

Prednosti, ki jih imajo avtomatska garažna vrata

Garažna vrata nikakor niso le navadna vrata, za katerimi je varno parkiran avtomobil, so namreč veliko več kot le to. To so vrata, ki so del stanovanjskega ali poslovnega objekta in mu dajejo razpoznavno obliko. Prav garažna vrata so tista, ki ščitijo notranjost in vse stvari, ki jih imamo poleg avtomobilov v njih shranjene pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Del vsake novogradnje ali adaptacije je nakup garažnih vrat, zato velja dobro premisliti kakšna vrata izbrati. Najbolj razširjena vrsta garažnih vrat so ročna nihajna vrata, ki izjemno dobro služijo svojemu prvotnemu namenu, a so na žalost precej velika in temu primerno nerodna in nepriročna. Tisti, ki imajo nizke garaže bo za njih gotovo dobra izbira nakup dvižnih ročnih garažnih vrat, ki se delno pomaknejo v sam prostor.

Vedno bolj želena so avtomatska garažna vrata, ki so lahko dvižna ali navojna. Prednost avtomatskih garažnih vrat je tako za zasebnega, kakor tudi za poslovnega uporabnika pred navadnimi garažnimi vrati zares neprecenljiva. Ta prednost se še posebej pokaže, ko se v dežju ali v snegu pripeljemo pred svojo garažo, moramo izstopiti iz avta, vrata odklenit in povsem premočeni postaviti avto v garažo. Takšne nepotrebne težave bodo z nakupom avtomatskih vrat v celoti pozabljene. Avtomatska garažna vrata z daljinskim upravljanjem zelo povečajo naše udobje. Avtomatska dvižna garažna vrata so narejena na podobnem principu, kot so narejena ročna dvižna vrata, le da delo dvigovanja teh vrat namesto nas opravi majhen motorček, ki je nameščen v notranjosti garaže. Verjetno najbolj uporabljena avtomatska garažna vrata so navojna avtomatska vrata, ki jih sestavlja več skupaj spojenih delov. Delujejo na principu navijanja na kolut, ki je nameščen na stropu v garaži, samo navijanje pa opravlja električni motorček. Poleg dvižnega tipa garažnih vrat imamo na tržišču še stranska drsna vrata in krilna garažna vrata. Z dobro in predvsem z estetsko izbiro garažnih vrat lahko objekt ne le funkcionalno izboljšamo, temveč temeljito olepšamo samo pročelje. Izbira motiva in barve pa izberemo tudi na podlagi skladanja s samo okolico. V današnjem sodobnem času se lahko garažna vrata nameščajo na najrazličnejše lokacije. Sodobna garažna vrata omogočajo fizičnim in poslovnim uporabnikom varnost, ekonomičnost in udobnost.

Sodobna garažna vrata so namreč velikokrat tudi povezana s samim vhodom v objekt, zato je pomembno, da so tudi takšna vrata toplotno in zvočno izolacijska. Garažna vrata morajo biti estetska, se ujemati s objektom, odporna na vremenske vplive, varna pred vlomilci in enostavna za vzdrževanje.